Historie


20150220_171158De geschiedenis van de Richel begint februari 1985 wanneer de familie Bandt de slagerij van de familie Visser koopt. In eigen beheer wordt het pand verbouwd tot snackbar/restaurant. Op 1 mei 1985 gaan de trossen los.

De formule van restaurant de Richel is het aanbieden van een snelle maar qua kwaliteit prima en betaalbare maaltijd, vooral voor gezinnen met kinderen een geweldige plek.

In de keuken zwaaide moeder Cora de scepter. Alom bekend zijn haar gebakken lever en de zaterdagse nasihap. Het restaurant wordt geleid door dochter Marjolein. Zij wordt in de zomermaanden bijgestaan door “tante” Francis, door veel gasten ook wel “de juffrouw met de sokjes” genoemd. In de snackbar staan vader Rob met dochter Miriam hun mannetje.

In 2000 geeft Marjolein te kennen niet langer in de Richel te willen werken, zij heeft inmiddels een dochtertje en weet dat er in de horeca lange dagen worden gemaakt en wil er voor haar kindje zijn. Ook Miriam geeft aan er dan ook mee te willen stoppen en vindt dat het tijd voor Pa en Ma wordt om te “gaan genieten”. In de familie De Vries/Van Dijk wordt al snel opvolging gevonden. De inventaris wordt verkocht; het pand blijft in eigen beheer.

Marjolein gaat werken bij Defensie op Vlieland en Miriam heeft van Ans van Dijk de groepsaccomodatie ‘Twestend gekocht. Rob en Cora vertrekken naar Aruba om daar te gaan genieten…. Helaas mocht Rob niet lang genieten, hij overleed in augustus 2004 totaal onverwachts aan een hartstilstand.

20150220_171239Het is begin februari 2007 als de familie Bandt wordt benaderd om de inventaris weer terug te kopen. De familie De Vries/Van Dijk wil van de exploitatie af. Marjolein, inmiddels door het vertrek van Defensie op Vlieland zonder werk, ziet dit als DE mogelijkheid om de draad weer op te pakken. Helaas hebben de vorige uitbaters het snackbargedeelte uit De Richel gehaald en dat zal ook niet meer terug komen.

Wat wel terug gaat komen is de ouderwetse gezellige ongedwongen sfeer, lekkere betaalbare maaltijden en vooral kindvriendelijkheid. Als vanouds gaat Moeder Cora de keuken weer in samen met schoonzoon Rik, Marjolein doet samen met “de juffrouw met de sokjes” de bediening en vader Rob kijkt van bovenaf of het goed gaat.